7 магии за вкус на взаимоотношенията

Случвало ли Ви се е да усещате, че не правите достатъчно за някой близък и важен за Вас човек? Че сякаш не успявате да сигнете до него или да покажете отношението си. Е, има „лек“ за това. Има 7 простички магии, които подбутват добрите сили в тази посока.

Не, не са рецапти с отвари и чудати заклинания. Магиите са малки усилия и лично внимание, с които ще дарите хората около Вас, а в замяна... в замяна ще получите любов и доверие.

Не е страшно ако забравяме за малките, но значими прояви на отношение към близките ни. Не е срамно да признаем на себе си, че отделяме повече време на работата и битовизмите, за сметка на хората. Страшно е, ако въпреки осъзнаването, не направим нищо.

Защото проявата на отношение и топлина струват много и се отплащат стократно, а костват нула усилия.

Изберете си една магия и я приложете. Днес, сега.... И наблюдавайте резултатите!

fingerhug

 

  1. ВИЖДАЙТЕ човека

Кога за последно се уловихте, че разговаряте с някой, а мислите за друго, което няма връзка с разговора? Да, случва ни се почти постоянно. Затова нямам предвид само да гледате човека отсреща, а наистина да го виждате. Мисли ще връхлитат и ще разсейват вниманието Ви. Просто ги оставете да отминат и се върнете мислено в разговора. Очния контакт с друг човек активира Социалната невронна система, което намалява стреса и създава усещане за по-дълбока комуникация. Задържането на погледа подобрява Вашата концентрация и показва на човека отсреща, че сте там и Ви е важен.

  1. Слушайте с всички сетива

Има разлика между чуване и слушане. Първото е физиологичен акт на ухото, а слушането е осъзнатото внимание да разберем нещо ново. Следващия път, когато разговаряте с някой, забележете позата на тялото и неговите жестове. Слушайте без да прекъсвате и обяснявате как Вие бихте го направили. Когато човек се почувства чут, той търси да отговори със същото и това изгражда усещане за взаимност и уважение.

  1. Прегръщайте

Години наред психолози в цял свят изследват критичното влияние на прегръдката за емоционалното развитие на детето. Физическия контакт е базова човешка нужда; фунадаментален начин на комуникация; източник на сигурност и доверие; знак, че сме подкрепени и приети. Започнете деня си с прегръдка към любим човек, още преди да сте станали от леглото. Прегръщайте децата си, роднините си дори и себе си. Прегърнете съществото вкъщи или топло прегърнете през рамо колега в офиса.

  1. Бъдете любопитни

“Живота е рутина, а рутината прогонва чудесата” е казал Ейбрахам Хесчел. За да допуснем някой до себе си, трябва да сме любопитни към него. Любопитството привнася на взаимоотношенията топлина и доверие. В рутина си казваме „Познавам го/я толкова добре, че мога да предвида поведението или отговорите“. Дори това да е вярно в някои от ситуациите, казвайки го ние спираме да внимаваме за човека, а се фокусираме върху своята представа за него. А всеки от нас днес, вече не е този, който е бил вчера. Дори и Вие.

      5. Говорете за чувствата и нуждите си

Повечето от нас са се чувствали виновни за това, че в някои моменти не са били достатъчно ясни и открити за истинските си нужди. Това не само остава да тежи в нас, но и поставя човека отсреща в невидение какво всъщност искаме, което го кара да предполага (често погрешно). Повече от естествено е да имаме своите нужни и желания. Споделете ги, а след това се интересувайте за отсрещните: А какво желаеш ти?

  1. Мислете, преди да говорите

На всеки от нас се е случвало да каже нещо, за което след това да съжалява. Хора сме, имаме емоции. Но определено може да полагаме повече самоконтрол в импулсивните реакции и отговори, защото изречената дума, макар и „случайна“, боли и нагарча в ушите и душата на човека срещу нас. Опитайте за една седмица следния експеримента: преди да отговорите на някой си помислете:

Истина ли ще кажа?

Ще му бъде ли полезно?

Аз ли съм най-подходящ/а да го кажа?  

Нужно ли е да го казвам?

Уважително ли ще е да го кажа?

  1. Радвайте се на чуждия успех

Когато видите, че друг се соравя добре и успява, отделете време и го поздравете. Може би не винаги ще е чистосърдечно. Ако усетите тънко прокрадващите се пипала за завистта, приложете изпробвания трик за прогонване: Вдишайте негатичните мисли или чувства и издишайте приемане и любов. Направете го няколко пъти, докато се уверите, че може да застанете пред човека и да го поздравите за неговия успех автентично. „Добра работа“; „Успя да го направиш, поздравления за усилията“; „Впечатляващо е, че издържа толкова дълго...“. Това не само заздравява връзката Ви, но и  подсилва Вашето собствено позитивно мислене.

Copyrights © 2016-2021 Margarita Kolcheva | Всички права запазени.